Βιογραφικό σημείωμα Σοφίας Ντώνη

 

Η Σοφία Ντώνη είναι λογοπαθολόγος- λογοθεραπεύτρια. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά. Είναι αριστούχος (υπότροφος του ΙΚΥ) απόφοιτη του Τομέα Υγείας& Πρόνοιας στην ειδικότητα Βρεφονηπιοκόμων. Είναι αριστούχος (υπότροφος του ΙΚΥ) απόφοιτη του τμήματος Λογοθεραπείας του ΑΤΕΙ Πατρών στο οποίο εισήχθη το 2000.

 

Στο πλαίσιο της πρακτικής της άσκησης εργάστηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας και της Καστοριάς, αναλαμβάνοντας παιδιά και ενήλικες με νευρολογικές διαταραχές ομιλίας, λόγου, φωνής και κατάποσης. Ολοκληρώνοντας τις βασικές σπουδές της το 2004, εργάστηκε επί σειρά ετών σε δημόσια νοσοκομεία, δημόσια ειδικά σχολεία και κοινοτικά κέντρα της βορειοδυτικής Μακεδονίας, αναλαμβάνοντας την αξιολόγηση, διάγνωση και θεραπεία παιδιών και ενηλίκων με διαταραχές επικοινωνίας και κατάποσης.

 

Το 2008 εντάχτηκε στο ερευνητικό δυναμικό του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών και στο Κέντρο Εκπαίδευσης- Αποκατάστασης Τυφλών και ειδικεύτηκε στην εκπαίδευση παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Το 2010 εισήχθη στο πανεπιστήμιο της Κύπρου από όπου αποφοίτησε με άριστα αποκτώντας μεταπτυχιακό δίπλωμα (M.Α) στα Αναλυτικά Προγράμματα.

 

Το ενδιαφέρον της για τον άνθρωπο και η ανάγκη για σωστή επικοινωνία είναι το κίνητρό της για συνεχιζόμενη εκπαίδευση και επιμόρφωση στον τομέα της λογοθεραπείας και της ειδικής αγωγής. Για την επιστημονική της κατάρτιση έχει ειδικευτεί στη μέθοδο εναλλακτικής επικοινωνίας «PECS» I-III (2003-2008), στις Κοινωνικές Ιστορίες (Faherty 2009), στα συστήματα Επικοινωνίας και Διαχείρισης Συμπεριφοράς (2010), στη μέθοδος δομημένης εκπ/σης «TEACCH» (2011)στο πρωτόκολλο Wilbarger: Αισθητηριακή Αμυντικότητα (2011), στο Σύστημα M.O.R.E. (2011), στο πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης Portage (2014), στo πρόγραμμα ανάπτυξης επικοινωνίας και λόγου Μakaton (2015), όπως και στο πρόγραμμα Cygnet (2016) . Έχει επίσης διδαχθεί την Νοηματική Γλώσσα (2004-2008) και την γραφή Braille (2009). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στον τομέα των διαταραχών επικοινωνίας, ειδικότερα στο επιστημονικό πεδίο της κώφωσης, τύφλωσης και αυτισμού. Το έργο της δε, περιλαμβάνει δημοσιεύσεις σε ξένα επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.