Βιογραφικό σημείωμα Ιφιγένειας Βούζα

 

Η Ιφιγένεια Βούζα είναι Παιδοψυχολόγος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Εφαρμοσμένης Παιδοψυχολογίας του Πανεπιστημίου Nottingham Trent της Μεγάλης Βρετανίας από όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Παιδοψυχολογία (MSc).

 

Αφού ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου (2012), όπου ασχολήθηκε με άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές, κατάθλιψη και διαχείριση άγχους, εργάστηκε εθελοντικά ως Ψυχολόγος στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής στο Αιγάλεω (2014). Εκεί παρείχε συμβουλευτική υποστήριξη για τη διαχείριση προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, ψυχώσεις και μετατραυματικό στρες μέσω ψυχοθεραπείας. Επίσης, εργάστηκε εθελοντικά στο Κέντρο Πρόληψης "Ίριδα" (2014), όπου ασχολήθηκε με την Ομαδική Ψυχοθεραπεία, την πρόληψη συμπεριφορών και καταχρήσεων σε παιδιά εφήβους και τις οικογένειές τους. Κατόπιν των προαναφερθέντων μετακόμισε στην Αγγλία όπου εκπαιδεύτηκε στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς (ABA: Applied Behaviour Analysis) και απέκτησε την πιστοποίηση του Registered Behaviour Technician (RBT) του BACB Board. Ακόμη, εκπαιδεύτηκε στη Διαπροσωπική Ψυχοθεραπεία μέσω του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Εφαρμογών. Ξεκίνησε την επαγγελματική της πρακτική στην Μεγάλη Βρετανία με εξατομικευμένες και ομαδικές θεραπευτικές συνεδρίες μέσω παιχνιδιού σε παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, Asperger και συμβουλευτική υποστήριξη σε γονείς, ως ψυχολόγος στο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Rainbow. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως ψυχολόγος και θεραπεύτρια ΑΒΑ σε κλινική του Λονδίνου όπου ασχολήθηκε με την πρώιμη παρέμβαση στον Αυτισμό. Συνέχισε ως θεραπεύτρια ΑΒΑ και εκπαιδεύτρια σε τμήμα ένταξης στο GEMS School του Dubai όπου στόχος ήταν η ένταξη των παιδιών Αυτιστικού Φάσματος στην τάξη και την κοινότητα (2016 - 2017). Έπειτα, επέστρεψε στο Λονδίνο όπου εργαζόταν ως θεραπεύτρια ΑΒΑ και Διαπροσωπική Ψυχοθεραπεύτρια μέχρι τον Ιανουάριο του 2019.

 

Δραστηριοποιείται στο χώρο του παιδιού και εφήβου (τυπικής και μη τυπικής ανάπτυξης) και της οικογένειας καθώς έχει μετεκπαιδευτεί στην Παιδοψυχολογία, Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς και τη Διαπροσωπική Ψυχοθεραπεία. Είναι άρτια εκπαιδευμένη σε μεθόδους επικοινωνίας όπως το PECS (Ανταλλαγή εικόνων) και στο εικονοποιημένο πρόγραμμα (T.E.A.C.CH.). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και εκπαιδεύσεις για τη Θετική Συμπεριφορά, Ψυχική Υγεία Παιδιών και Ενηλίκων σε κίνδυνο, Υγεία, Ασφάλεια, Παροχή Πρώτων Βοηθειών και Ψυχομετρικά Τεστ.

 

Είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ψυχολόγος μέλος της Βρετανικής Ένωσης Ψυχολόγων με εκτενή πείρα εργασίας σε μια πληθώρα από θεραπευτικά περιβάλλοντα από το 2012 στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρέχει υπηρεσίες υγείας σε νεαρά άτομα και οικογένεις που πάσχουν. Ασχολείται με αναπτυξιακές / νευροαναπτυξιακές διαταραχές, συμπεριφορικές και συναισθηματικές δυσκολίες σε παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους.